dimarts, 1 d’agost del 2017

Visitant el MARQ

Aquest fragment escultòric presenta detalls que ho distingixen com un unicum, és a dir, una peça que presenta elements que no s'han documentat fins ara.


   Va ser localitzada en 2005 durant la campanya d'excavació de la capçalera del fòrum romà de l'antiga ciutat romana de Lucentum, emplaçada en el Tossal de Manises (L'Albufereta, Alacant) . El fragment correspon a la mà esquerra i part de l'avantbraç d'una estàtua de bronze, realitzada amb la tècnica de la cera perduda, de grandària major que el natural. Entre la palma de la mà i els dits, agarra una empunyadura d'espasa enfundada crida parazonium (un tipus d'espasa portada per l'emperador, els alts càrrecs de l'exèrcit i divinitats relacionades amb les virtuts militars).

   A partir de l'anàlisi formal de la peça i la comparació amb altres estàtues romanes, sobretot de marbre, l'estàtua seria la d'un emperador o familiar destacat, abillat amb uniforme militar que agarraria l'espasa en la mà esquerra. La grandària que suposem rondaria els 2,20 metres i estaria emplaçat en un dels pedestals del fòrum de Lucentum. Seria una de les imatges més impactants que els ciutadans de l'antiga Alacant contemplarien al recórrer l'espai forense.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada