dimecres, 2 d’agost del 2017

El Tossal de Manises

   El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l'antiga Alacant, desenvolupada amb probabilitat a partir d'un assentament ibèric situat en la cima. Es localitza en la part superior d'una elevació (tossal) al costat del mar, que aconseguix els 38 metres d'altura, a 3´5 km. del centre de la ciutat d’Alacant en el barri de L'Albufereta.

   És un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, sent declarat Monument Històric-Artístic en 1961. En l'actualitat conserva íntegra tota la superfície urbana (al voltant de 25.000 m2) , rodejada per una muralla el perímetre de la qual mesura uns 600 metres aproximadament.



   Els orígens de l'assentament en el turó es remunten, pels materials trobats, a finals del s. V o inicis del s. IV a. C., encara que coneguem poc aquesta primera fase d'ocupació, vinculada dubtosament només a escassos vestigis arquitectònics. El panorama canvia radicalment en l'últim terç del s. III a. C., moment en què es data la construcció d'una potent fortificació que rodeja per complet el jaciment, dotada de torres i, en alguns trams, un antemural, que modificarà per sempre la faç del jaciment, determinant les posteriors construccions i fixant el perímetre de la ciutat posterior.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada